Transplantacija brade i transplantacija kose su dve estetske procedure koje se koriste za poboljšanje izgleda i popunjavanje retkih ili ćelavih područja brade i vlasišta. Iako obe procedure koriste slične principe, postoje neke bitne razlike i tehnike za svaku od njih.

Sličnosti između transplantacije brade i transplantacije kose vezane su za samu ideju prenosa folikula dlake sa jednog dela tela na drugi. Obe procedure zahtevaju da se folikuli dlake uzmu sa dobro oblašćenih područja (donora) i presade na željeno područje. Osim toga, obe metode koriste lokalnu anesteziju i obično su ambulantne procedure.

Razlike između transplantacije brade i transplantacije kose uglavnom su povezane sa karakteristikama dlake i samim područjem na kojem se vrši presađivanje. Kosa na vlasištu obično je gušća i ima drugačiju teksturu u poređenju sa bradom. Stoga, transplantacija brade zahteva precizniji rad kako bi se postigao prirodan izgled.

Dve najbolje tehnike koje se koriste za transplantaciju brade su DHI (Direct Hair Implantation) i Sapphire FUE (Follicular Unit Extraction). DHI tehnika uključuje upotrebu posebnog instrumenta za presađivanje folikula dlake direktno na željeno područje. Ova tehnika omogućava precizno i brzo presađivanje folikula dlake, što rezultira prirodnim izgledom brade.

Sapphire FUE tehnika je takođe veoma popularna za transplantaciju brade. Ova tehnika koristi specijalne sapphire mikro-kanale za otvaranje incizija na koži, omogućavajući precizno i minimalno invazivno presađivanje folikula dlake. Ovo smanjuje ožiljke, ubrzava proces zarastanja i povećava stopu preživljavanja folikula.

U zaključku, transplantacija brade i transplantacija kose su slične estetske procedure koje koriste princip presađivanja folikula dlake. Međutim, razlikuju se po karakteristikama dlake i područjima na kojima se vrši presađivanje. DHI i Sapphire FUE su tehnike koje se smatraju najboljim za transplantaciju brade, pružajući prirodan izgled i minimalne ožiljke.