Prekrivanje ožiljaka transplantacijom kose postala je popularna procedura za rešavanje problema ćelavosti i ožiljaka uzrokovanih raznim faktorima kao što su povrede, operacije ili genetika. Dve uobičajene metode koje se koriste za prekrivanje ožiljaka transplantacijom su DHI (Direct Hair Implantation) i Sapphire FUE (Follicular Unit Extraction). Ove metode su postale sve popularnije zbog svoje efikasnosti i prirodnih rezultata.

DHI metoda odnosi se na direktnu implantaciju kose. Kod ove tehnike, pojedinačni graftovi kose izdvajaju se iz donatorske zone i direktno implantiraju u željeno područje ožiljka. Ova metoda je precizna i minimalno invazivna, jer koristi poseban instrument pod nazivom Choi pen, koji omogućava precizno postavljanje graftova kose. DHI metoda takođe omogućava kontrolu smera i ugla rasta kose, što rezultira prirodnim izgledom.

Sapphire FUE je druga popularna metoda koja se koristi za prekrivanje ožiljaka. Ova tehnika takođe uključuje ekstrakciju pojedinačnih graftova kose iz donatorske zone, ali se razlikuje po tome što koristi posebne sapphire (rubin) noževe za pravljenje mikro-kanala na području ožiljka. Sapphire noževi su izuzetno tanki i precizni, što rezultira manjim ožiljcima i bržim procesom zarastanja. Takođe, sapphire noževi omogućavaju finije podešavanje ugla i smera rasta kose, što daje prirodniji izgled.

Obe metode, DHI i Sapphire FUE, imaju svoje prednosti i mogu se koristiti za prekrivanje ožiljaka u različitim područjima glave. Važno je napomenuti da je uspeh transplantacije kose i prekrivanje ožiljaka značajno povezan s iskustvom i stručnošću hirurga i tima koji izvodi proceduru. Stoga je važno odabrati kliniku i hirurga s dokazanim rezultatima i iskustvom u obavljanju ovih metoda.

Nakon postupka transplantacije kose, pacijenti moraju voditi brigu o novim presađenim folikulima kako bi osigurali uspešno zarastanje i rast kose. To uključuje pridržavanje uputstava hirurga o pravilnoj nezi, izbegavanje aktivnosti koje bi mogle oštetiti presađene folikule, te korišćenje posebnih šampona i preparata preporučenih od strane stručnjaka.

Ukratko, DHI i Sapphire FUE su dve popularne metode za prekrivanje ožiljaka transplantacijom kose. Obe metode omogućavaju precizno i prirodno prekrivanje ožiljaka, uz minimalne ožiljke i brz oporavak. Međutim, važno je napomenuti da je odabir iskusnog hirurga ključan faktor za postizanje uspešnih rezultata. Osobe koje razmišljaju o transplantaciji kose trebaju se posavetovati s kvalifikovanim stručnjakom kako bi dobili detaljne informacije o najboljoj metodi za njihov specifični slučaj.